Wiem, że wybaczycie mi dzisiaj brak obszernego wstępu. Wstałam o 5 rano specjalnie, że by dodać dla Was na weekend ten przepis i… zmykam z mężem na weekend nad morzem :)

Dzisiejsza propozycja to bardzo proste w smaku i wykonaniu ciasto. Dawno temu robiła takie moja Babcia. Malo słodkie, można skorzystać z owoców, które aktualnie macie pod ręką i już. Pyszne ciasto śniadaniowe, lub do zabrania nad wodę!

Ciasto z owocami i kruszonką

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki: /na tortownicę o ø23cm/

2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g owoców /u mnie jagody, można śmiało użyć też truskawek, malin, śliwek, moreli…/

Na kruszonkę:

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy ciasto na blachę wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Owoce rozkładamy na cieście. Z dodatkowych składników zagniatamy w palcach kruszonkę i posypujemy nią wierzch. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę.

Miłego weekendu :*

Delfina „DeeDee” Stańczyk