Totalnie rozpustne, obłędnie czekoladowe i mocno wilgotne. Tak słodkie, że aż och i ehhhh :) Uwielbiam! Dodatek malin sprawia, że chce się zjeść kolejny kawałek. Spróbujcie, jeśli kochacie czekoladę, chcecie uczcić rozpoczęcie malinowego sezonu lub… zupełnie bez powodu :)

No i pamiętajcie, że czekolada jest:
a) afrodyzjakiem;
b) zdrowa;
c) totalnym wyzwalaczem endorfin :D

Obłędnie czekoladowe brownies z malinami*

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut

Składniki: /na blachę 20x30cm/

200g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
100g mlecznej czekolady, połamanej na drobne kawałki
250g solonego masła
400g brązowego cukru
4 duże jajka
140g maki tortowej
50g ciemnego kakao
200g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. W rondelku topimy masło. Gdy większa część stanie się płynna, dodajemy pokruszone czekolady oraz cukier. Roztapiamy całość na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gdy masa stanie się jednorodna, zdejmujemy garnek z palnika i przez chwilę studzimy. Następnie, cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku oraz przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Mieszamy całość dodając połowę malin. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i rozsypujemy na wierzch pozostałe maliny. Pieczemy 35 minut. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.

*Przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.

Smacznego!

Delfina „DeeDee” Stańczyk