Szał na kasze trwa! Są zdrowe, wartościowe i pyszne. Przyznam Wam się, że jednak nie za bardzo za nimi szaleję. I jeszcze nie tak dawno temu nie za bardzo wiedziałam co ciekawego i smacznego można z kaszy zrobić. Znam oczywiście doskonale gryczaną i często jej używam. Gołąbki z kaszą gryczaną – pyyyyyyyyyycha! Pierogi też :) Kasza jaglana z suszonymi owocami – skradła moje serce. Kasza manna – idealna do zupek dla dzieci i jako deser. Ale taki pęczak na przykład. Co ciekawego można z nim zrobić?

Gdy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na pęczotto – padłam z zachwytu. I oczywiście dużo czasu upłynęło zanim sama zrobiłam własne. Teraz „risotto” z kaszy pęczak gości na naszym stole raz na jakiś czas – w różnych odsłonach. Można dać się ponieść fali kulinarnej fantazji!

Dzisiaj proponuje Wam proste pęczotto z grillowaną cukinią i kurczakiem. Uwielbiane przez dzieci, pochłaniane przez dorosłych. Spróbujecie?

 


Pęczotto z grillowaną cukinią i kurczakiem

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 40  minut

Składniki: /na 3-4 porcje/

200g kaszy pęczak
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
+/-1 l bulionu warzywnego/drobiowego
1 średnia cukinia
filet z piersi kurczaka
tymianek, rozmaryn, inne zioła według uznania
1 ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, odrobinę oliwy i czekamy aż się rozpuszczą. Podsmażamy cebulę i gdy stanie się już miękka, dodajemy kaszę i prażymy ją przez 2-3 minuty, mieszając co chwilę. Następnie dodajemy bulion, po 1 łyżce wazowej za każdym razem i powtarzamy tę czynność do momentu, gdy ziarna kaszy staną się już napęczniałe, ale nie do końca miękkie.

W czasie, gdy kasza wchłania kolejne porcje bulionu, my przygotowujemy resztę składników. Cukinię myjemy i tniemy w słupki. Zioła mieszamy z sosem sojowym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy lekko doprawiona pieprzem cukinię. Następnie na tej samej patelni grillujemy kawałki kurczaka.

Gdy kasza będzie już wystarczająco miękka, dodajemy kawałki kurczaka, cukinię i podsmażamy chwilę razem. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego!

 

Delfina „DeeDee” Stańczyk