Witajcie :) Dłuuugo mnie było. Blog zaliczył właśnie najdłuższy bezwpisowy okres. Tydzień…

Nie mniej jednak już jestem! I ciałem i duchem. I wracam do pracy. Na pierwszy ogień rzucam kurczaka. I to na bogato! W sosie słodko kwaśnym. Tak trochę po chińsku ;) Idealny na obiad. Doskonały na kolację. Uwielbiany przez znakomitą większość.

A skoro już zabieracie się za ten przepis, to nie zapomnijcie w międzyczasie ugotować ryż. Albo makaron sojowy :)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki: /dla 3-4 osób/

250 g piersi kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru /około 2cm/
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki
olej ryżowy do smażenia

Na sos słodko-kwaśny:

3 łyżki cukru
szklanka soku z ananasów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu ryżowego
1 szalotka
4 plastry ananasa
pół czerwonej papryki
1 średnia marchew
½ szklanki pędów bambusa

ewentualnie do zagęszczenia:
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody

Przygotowanie kurczaka

Krok 1.
Oczyszczamy pierś kurczaka, odkrawamy odpowiedni kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia.

Krok 2.
Przygotowujemy marynatę. Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym.

Krok 3.
Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut /można zamarynować kurczaka dzień wcześniej/.

Krok 4.
Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące.

Krok 5.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej ryżowy. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru.

Krok 6.
Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego

 

Krok 7.
Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.

Krok 8.
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pamiętajmy, że nie można go mieszać!

Krok 9.
Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny.

Krok 10.
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość.

Krok 11.
Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom.

Krok 12.
Przygotowujemy plastry ananasa, warzywa /paprykę, marchew i szalotkę/ oraz pędy bambusa.

Krok 13.
Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ja gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobna kostkę a marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki.

Krok 14.
Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem i jeśli wydaje się nam zbyt rzadki – dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty.

Krok 15.
Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.

Krok 16.
Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze 2 minuty /do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury/.

Krok 17.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Delfina „DeeDee” Stańczyk