Do pracy, na spacer, do http://zarzadzanie.blog.pl/deedeelicious.blog.pl/wp-admin/post-new.phpchrupania przed telewizorem… Każdy powód jest dobry, jeśli macie ochotę przygotować domowe krakersy. A jeśli są z pełnoziarnistej mąki to można nawet uznać je za „nieszkodliwą” przekąskę :) W mojej wersji krakersy są serowe a ich smak wzbogaca spora porcja kminku /wiem, wiem, wielu z Was za nim nie przepada ;)/. Jeśli totalnie nie tolerujecie tych aromatycznych nasionek, możecie zastąpić je tymiankiem, oregano, lub „czymś” na co aktualnie macie ochotę.

W kwestii tego, co dodatkowo chrupie na wierzchu też pozostawiam Wam pełna swobodę! U mnie jest oczywiście dodatkowy kminkowy power ;), jest czarny sezam i gruba sól himalajska. Genialnie smakuję posypane płatkami ostrej papryczki.

Przygotowuje się je bardzo szybko, ale ciasto wymaga półgodzinnego leżakowania w lodówce. Zamknięte w pojemniku przetrzymują się świetnie do tygodnia, chociaż najczęściej nie ma czego pakować do puszki ;)

Krakersy są tez fajnym, konkretnym w strukturze dodatkiem do kremowych zup. Jutro pojawi się przepis na wczesnowiosenny krem z buraków – idealny z takimi krakersami!

Pełnoziarniste krakersy serowe z kminkiem

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania:10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 8 minut

Składniki: /na blachę około 30 sztuk/

150 g pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
85 g zimnego masła
35 g tartego, żółtego sera
2 łyżki kminku
1 żółtko

Dodatkowo do posypania:
sezam, czarny sezam, gruboziarnista sól, kminek…

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, kminek i ser. Na stolnicy z mąki z dodatkami usypujemy kopczyk, dodajemy zimne, pocięte na kawałki masło i siekamy je razem z mąką. Następnie wyrabiamy szybko rękoma i dodajemy żółtko. Chwilę wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy przez trzydzieści minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka zimną wodą i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut. Gdy krakersy lekko przestygną, przenosimy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Miłego weekendowego chrupania!

DeeDee